Welkom bij ALMAxLeiden

ALMAxLeiden Logo


Het Grote Telescoopavontuur
GA

Begin je sterrenkundige wandeling door Leiden vanaf de Oude Sterrewacht!

Tourinformatie: 5,2 km wandelen met een duur van 1,5 uur vanaf de Oude Sterrewacht.
The Great Telescope Adventure
GO

Start your astronomy walking tour through Leiden from the Old Observatory!

Tour information: 5.2km walk with 1.5 hour duration starting at the Old Observatory.

Over dit project

ALMA, de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, is een verzameling van 66 antennes in de Atacama woestijn in het noorden van Chili. Het gecombineerde signaal van alle ALMA antennas werkt als één grote telescoop door middel van een techniek die interferometrie heet. ALMA is een internationale samenwerking tussen Europa, Noord-Amerika, en Oost-Azië, i.s.m. de Republiek Chili. ALMA ontrafelt de geheimen van het heelal, variërend van verre sterrenstelsels tot manen die zich vormen rond jonge planeten.

De grootste afmeting van ALMA is vergelijkbaar met de grootte van Leiden: de antennas staan dan 16 kilometer van elkaar. Tijdens de ALMAxLeiden wandelingen,kun je meer leren over hoe ALMA en interferometrie werkt. Hoe gaaf is het om het heelal waar te nemen met een telescoop zo groot als Leiden! De wandelingen bevatten allerlei sterrenkundige trivia en leuke weetjes.

Het ALMAxLeiden project is bedacht en ontwikkelt door Allegro, het regionale kenniscentrum & steunpunt van ALMA in Nederland, ondergebracht bij de Sterrewacht Leiden en Universiteit Leiden.